пʼятницю, 2 грудня 2022 р.

Як швидко й без сліз та драми вивчити з дитиною вірш: пам’ятка батькам

 

 Сім ефективних прийомів позбавлять батьків і дітей від зайвого стресу та перетворять процес вивчення віршів у задоволення. Скористайтеся лайфхаками від експертів!

Ефективні методики, які дозволять перетворити процес запам’ятовування віршів у задоволення для малюка і його батьків.

1. Почніть з маленьких кроків. Згадайте про старе добре правило: «Не намагайся з’їсти цілого слона, розділи його на шматки». Тобто поділить вірш на частини, вивчайте рядок за рядком та поступово додавайте нову інформацію. Не робить все одразу, а щодня потроху.

2. Почніть заздалегідь. Наприклад, за тиждень до потрібного терміну. Тоді у вашої дитини буде достатньо часу, щоб без прискорювання і тиску з боку батьків вивчити добре вірш.

3.  Пояснюйте. Не треба примушувати дитину вивчати вірш за будь-якої умови. Для початку самі прочитайте виразно вірш. Запитайте в малюка, чи все йому зрозуміло. Якщо є якісь незрозумілі слова, поясніть їх.

+

4. Вивчайте на свіжу голову. Виберіть час, коли дитина відпочила та знаходиться в доброму гуморі. Вивчення віршів — енерговитратне заняття, тож у дитини мають бути сили.

5. Створіть комфортну атмосферу. Дуже важливо, щоб дитина не відволікалася. Зовнішні стимули (увімкнутий телевізор, гучна музика або розмови членів родини) можуть заважати зосередитися.

6. Візуалізуйте вірш, додайте емоцій. Якщо до вірша є ілюстрації, розгляньте їх. Або попросить дитину самостійно намалювати картинку до вірша. Якщо у вірші є якісь дії, то їх можна показувати. Наприклад, зайчик скаче тощо. Виразно читайте вірш, супроводжуйте жестами та мімікою: посміхніться чи насуптесь, залежно від змісту.

7. Хваліть та мотивуйте радістю. Навіть якщо дитині не все вдається, похвала батьків допоможе подолати труднощі. Додайте значення цьому процесу: наприклад, розкажіть, як радітимуть бабуся і дідусь або вихователька, коли почують вивчений вірш. Підбирайте ключі до своєї дитини.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Про проведенння Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції «Готовність дитини старшого дошкільного віку до систематичного навчання в школі»

  Готовність дитини до шкільного навчання. Що це означає? Правова база рішення батьків про вступ дитини до школи. Позиції та твердження щодо...