пʼятниця, 15 травня 2020 р.

ЩО РОБИТИ, ЩОБ НЕ ВКУСИВ КЛІЩ.


ЩО РОБИТИ, ЩОБ НЕ ВКУСИВ КЛІЩ.
 ПОРАДИ, ЯКІ СЛІД ВЗЯТИ НА ЗАМІТКУ КОЖНОМУ
Настають теплі дні й починається пора, коли нас починають атакувати кліщі. Для них сприятливі умови це, коли на вулиці похмура та волога погода.
Кліщі живуть у кущах, лісах та траві, там де є волога та сирість. Найчастіше їх можна зустріти біля лісових стежинах. А ось де немає трави, вони зустрічаються рідше. Активізуються кліщі на початку травня – червня. Потім у серпні – початку вересня. Щоб не натрапити на кліщів, краще в лісі пересувайтеся посередині дороги або стежинки, старайтесь уникати високої трави та купи листя.


Що робити, щоб не підчепити кліща?
·       Одягайте світлий, закритий одяг.
·       Використовуйте засоби проти кліщів.
·       Якомога частіше оглядайте свою одежу та тіло. Вони дуже полюбляють такі місця, як пахви, пах, шия, вуха.
Після прогулянок по лісу необхідно:
o   Особливу увагу приділіть для огляду таких ділянок тіла, як пахви, середина пупка, вуха, шия, волосся, між ногами, талія.
o   Після необхідно прийняти душ, це знизить ризик укусу кліща. Кліщі всмоктуються в тіло на протязі 2 годин.
o   Огляньте одяг, якщо на ньому ви виявили кліща – необхідно відправити його у сухо жарову шафу на 60 хвилин. Таким способом ви вб’єте кліщів на одязі.
Якщо вас вкусив кліщ.
Якщо це можливо можна звернутися до лікарні. Якщо ви не можете цього зробити, то кліща необхідно видалити самостійно. Вам допоможе в цьому пінцет. Захопіть кліща ближче до хоботка та обертайте його по колу, викручуючи його. Здавлювати кліща не можна, бо він може вприснути отруйні речовини у тіло людини. Також не слід залишати частини тіла кліща у шкірі, вони можуть викликати нагноєння та запалення рани. Якщо голівка кліща залишиться в тілі – інфікування продовжується, бо вірус енцефаліту міститься в слинних залозах. Голівку, що залишилася необхідно протерти спиртовим розчином, а потім видалити, як занозу за допомогою простерилізованої голки.
Не слід накладати мазі або креми не витягнувши кліща, він може загинути, але залишитися у шкірі.  Після видалення комахи, місце укусу обробіть спиртом або йодом.
Бажаємо здоров’я!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Про проведенння Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції «Готовність дитини старшого дошкільного віку до систематичного навчання в школі»

  Готовність дитини до шкільного навчання. Що це означає? Правова база рішення батьків про вступ дитини до школи. Позиції та твердження щодо...