вівторок, 6 квітня 2021 р.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНОГО ТРАВМАТИЗМУ - НАДВАЖЛИВЕ ЗАВДАННЯ

 Основними причинами дитячого дорожньо-транспортного травматизму є незнання і порушення правил руху, неправильну поведінку на вулиці і дитяча бездоглядність. Діти, надані самі собі, не звертають належної уваги на небезпеку на дорозі. Вони ще не вміють повною мірою керувати своєю поведінкою, не в змозі правильно визначити відстань до машини, що наближається і її швидкість, переоцінюють власні можливості, вважають себе швидкими і спритними. Уникнути небезпеки можна, лише навчаючи дітей Правил дорожнього руху з самого раннього віку.





      Як підготувати дитину до нестандартних ситуацій? По-перше, розбирати і оцінювати безліч реальних ситуацій під час прогулянок. По-друге, виховувати почуття настороженості в небезпечних ситуаціях і вчити контролювати свої емоції і реакції. По-третє, вчити управляти своїм тілом, розуміти його фізичні кордони і можливості, переносити набутий досвід на нові ситуації.

     Корисно привчати дитину промовляти свої дії, щоб вони ставали частиною його м'язової пам'яті і внутрішньої мови. Пояснювати і повторювати дітям, як вони повинні поводитися на вулиці і в транспорті, потрібно стільки раз і так часто, щоб дошкільнята не тільки запам'ятали і усвідомили алгоритм поведінки, а й діяли в стандартних ситуаціях впевнено, компетентно і завбачливо.

     Слід роз'яснювати дітям, що машина, навіть припаркована, може в будь-який момент зрушити з місця, несподівано виїхати з-за рогу, з підворіття, воріт. Діти повинні знати, що грати на стоянці машин, ховатися за припарковані машини - небезпечно для життя. З дитиною необхідно досліджувати двір і найближчі вулиці, показати небезпечні місця, пояснити, чим вони небезпечні, знайти разом з ним найбільш безпечне місце для ігор у дворі.

     Малюкові слід пояснювати значення дорожніх знаків і сигналів світлофора, розповідати, що відбувається далеко і поблизу вулиці, по якій він ходить разом з батьками.

     Не можна дозволяти дітям грати самостійно на вулиці де небудь окрім дитячих майданчиків, а кататися на санках можна дозволяти тільки з тих гірок, які батьки бачили самі і впевнені, що вони безпечні. Безпечним можна вважати схил, який не виходить на проїжджу частину. Слід чітко вказувати межі ділянки, де діти можуть спокійно кататися на велосипедах і інших транспортних засобах.

     Треба постійно нагадувати, що машина не тільки "гарна іграшка" (нехай і завелика для дитини), засіб пересування, перевезення вантажів, а й джерело небезпеки.

       Грамотна поведінка в транспорті, поблизу доріг і на вулиці включає в себе ряд умінь, які пов'язані безпосередньо зі знаннями про автомобілі та пристрої доріг. Мається на увазі, що діти повинні вміти розрізняти основні кольори, форми, зображення, які використовуються при регулюванні руху транспорту і в знаках дорожнього руху, засвоїти поняття "вправо", "вліво" ( "справа", "зліва", "направо", " наліво ")," посередині "," між "," мимо "," вгору "," вниз "," спиною "," боком ", а також інші слова, що позначають напрямок руху та місцезнаходження предмета. Діти повинні розуміти і такі слова, як "стій", "швидко", "небезпечно", "обережно", "подивися", "увага", "по черзі", "разом" і т. Д. Крім того, необхідно навчити їх запам'ятовувати розташування предметів, швидко розпізнавати предмет, концентрувати увагу на окремому предметі і на декількох нерухомих і рухомих предметах, бачити боковим зором і т. д.

Організовуючи таку важливу роботу з профілактики дитячого дорожньо-транспортного травматизму, важливо  задіяти в ній батьків вихованців. 

     Важливо нагадати батькам, що яскравий одяг допомагає водієві побачити дитину. І навпаки, малюка важко помітити, якщо на ньому блякла одяг. Дитині важко розгледіти, що робиться на вулиці, якщо на очі насунений капюшон або огляд закриває парасолю. Дітям потрібно роз'яснювати, на яку небезпеку вони наражаються, коли їх не видно. Щоб дитину легше було побачити на вулиці, його треба одягати в одяг неонових кольорів з відбивають смужками або спеціальними відбивачами. Сучасна дитяча одяг (куртки, комбінезони) зазвичай вже має нашивки відбивачі. Багато іграшки, значки, наклейки на дитячих рюкзаках мають властивості відбивачів. Чим їх більше на одязі і речах дитини, тим краще.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Про проведенння Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції «Готовність дитини старшого дошкільного віку до систематичного навчання в школі»

  Готовність дитини до шкільного навчання. Що це означає? Правова база рішення батьків про вступ дитини до школи. Позиції та твердження щодо...