Коментарі спеціалістів щодо
змін до норм харчування дітей
Сіль: друг чи ворог?
Поради нутриціолога щодо споживання солі.
Світова статистика свідчить: понад 90% дорослих і 96% дітей у віці до 4 років вживають більше за рекомендовані норми солі. Якщо дитина споживає велику кількість солі в дитинстві, вона призвичаюється до солоної їжі, і ця звичка залишається на все життя. Багато солі зазвичай містять популярні серед школярів пакетовані снеки, чипси, солоні горішки та арахіс. Проте сіль — це не отрута. Ризики для здоров’я пов’язані саме з надлишковим вживанням.
Натрій і сіль: в чому різниця?
Хімічна формула солі — NaCl, тобто хлорид натрію. Натрій важливий мінерал
для нашого організму, його переваги незаперечні і повністю безсольова дієта
іноді може нашкодити. А хлор потрібен для вироблення шлункового соку,
адекватної кислотності шлунку, а значить — розщеплення і засвоєння їжі. Проте
дефіцит натрію у сучасному світі зустрічається дуже рідко, а надлишок — надто
часто. Його надмірна кількість призводить до підвищення кров’яного тиску та
порушень роботи серцево-судинної системи. Діти, в раціоні яких є надлишок
натрію, мають підвищений кров’яний тиск на 40% частіше, ніж ті, хто вживає
рекомендовані норми. Крім того, є зв‘язок між високим кров’яним тиском в
дитинстві і в дорослому віці, а підвищений тиск є основним фактором ризику
серцево-судинних захворювань та інсульту.
Крім того, надлишок натрію у дітей порушує роботу нирок і підшлункової
залози, негативно впливає на нервову і ендокринну системи, підвищує ризик
розвитку остеопорозу в дорослому віці. Особливо уважними з натрієм потрібно
бути в раціоні дітей у яких були епізоди підвищеного тиску, які мають
діабет, метаболічні порушення, надлишкову вагу, хронічні захворювання
нирок.
Підвищене споживання солі має опосередкований вплив і на рівень ожиріння.
Надмір солі викликає спрагу і підвищене споживання рідини. Для втамування
спраги діти часто обирають солодкі напої. Наприклад, у Британії третина напоїв,
які споживають діти 4-18 років — містять цукор. Згідно з недавнім дослідженням,
14% українських школярів п’ють солодкі газовані напої щодня.
Рекомендовані норми натрію і солі в
щоденному раціоні
Діти у віці 6-18 років з’їдають в середньому близько 3,3 грама натрію на
день ще до того, як на столі з’являється сільничка. Це значно більше, ніж
необхідно організму. Орієнтовні норми, визнані на сьогодні у світі:
·
4-8 років - менше ніж 1,9 грама натрію/4,75 грама солі на день
·
9-13 років - 2,2 грама натрію/5,5 грама солі на день
·
14-18 років - 2,3 грама натрію/5,75 грама солі на день
На жаль, зараз діти, зокрема в Україні, споживають значно більше солі, ніж
рекомендовано навіть для дорослих. Дослідження, проведене у 2019 році показало,
що українські дошкільнята вживають в середньому 6,4 грама солі на добу, молодші
школярі — 7,4 грама, а підлітки — 9,2 грама.
Чому в раціоні сучасної людини так
багато солі?
Справа в тому, що 75% солі ми отримуємо з готовими, пакетованими
продуктами. Велику кількість солі зазвичай містять напівфабрикати, десерти,
випічка, хліб, соуси, консерви, сир, ковбаса, снеки, чипси. Також джерелом солі
в раціоні є сіль, додана до страв під час приготування. Крім того, сіль
природно присутня в продуктах харчування. Проте домашня сільничка і природна
кількість солі, що є в цільних продуктах, не грає великої ролі у перевищенні
норм солі. Для того, щоб зменшити кількість солі в раціоні, важливо
контролювати кількість пакетованої їжі, що з’являється на вашому столі.
Надлишок солі значно впливає на здоров’я, а коригування її кількості в бік
зменшення може принести істотні переваги. Наприклад, кожна шоста дитина
страждає від підвищеного кров’яного тиску, яке можна відрегулювати здоровим
раціоном, в тому числі зниженням кількості солі в раціоні.
10 продуктів-рекордсменів за кількістю
солі
1. Солоні перекуси в упаковках: попкорн,
арахіс, прецлі, соломка, крекери, чипси
2. Піца, бургери
3. Сосиски, ковбаси, в’ялене і копчене
м’ясо та риба
4. Мариновані, солоні, квашені огірки,
помідори, оливки та інші овочі, приготовані таким способом
5. Печиво, торти, тістечка, солодка випічка
6. Булочки, хліб, хлібці
7. Сири, крем-сири, плавлені сири
8. М'ясні та рибні заготовки: паштети,
тушонка, оселедець, скумбрія
9. Консервація, в тому числі солодка
10.
Запаковані продукти: готові сніданки, пластівці, соєвий соус,
кисло-солодкий соус та інші соуси.
Важливі факти про сіль
·
Природний вміст солі в продуктах рідко перевищує 0.2 г/100 грамів. Проте є
винятки: морепродукти і їстівні водорості. В них міститься близько 2,5 грамів
солі на 100 грамів продукту.
·
Дома рекомендовано використовувати йодовану сіль. Це допомагає уникнути дефіциту
йоду в раціоні.
·
Солити їжу краще після приготування, а не підсолювати воду.
·
Збалансувати надлишок натрію можна калієм. Цим мінералом багаті овочі,
фрукти, зернові і бобові.
·
Рецептори дорослих і дітей працюють по-різному. Тому якщо вам здається, що
страва прісна, це не означає, що вона прісна для вашої дитини.
·
Підлітки вживають більше калорій і продуктів багатих натрієм, ніж діти
молодшого віку.
Немає коментарів:
Дописати коментар